»Äquator + Nordpol« oder »Kandierte atmosphärische Elektrizität«
So und nicht anders hießen Anfang der 1930er Jahre Gerichte italienischer Futuristen, die sie in der »Taverne zum Heiligen Gaumen« auf die Karte stellten. »Nicht essen, nur sehen und riechen«, so lautet die Anweisung von Ben Heinrich und Lukas Pürmayr für ihr aktuelles »Rezept für den Schierlingsbecher«. Die Publikation zur Ausstellung »Delikatessen. Zwischen Kunst und Küche« nimmt neben den vielfältigen Arbeiten vieler Künstler*innen deren Rezeptvorschläge und ihre Vorliebe für Restaurants als verlängerter Werkbank in den Blick, ob nun historische Positionen wie die von Daniel Spoerri, Allen Ruppersberg, Pierro Manzoni, Dieter Roth und Gordon Matta-Clark oder die zeitgenössischen von Thomas Friemel und Michael Riedel, Carsten Höller, Sonja Alhäuser, Boris Becker, Tobias Hantmann, Candida Höfer, Martin Parr, Wolfgang Stehle, Walid Raad u.v.a. mehr. Dabei geht es neben den Fragen der Kreativität, wo zweifelsohne Kunst und Küche immer schon in Parallelen gedacht wurden, auch um Rituale und Zeremonien in unserer Esskultur. Denn Essen hat in den letzten Jahrzehnten unmittelbaren Pop-Status erlangt: überall, auf allen TV-Kanälen Kochshows, in den sozialen Meiden Posts und Selfies, und Massen von Likes.
Ausstellung:
Kunsthalle Nürnberg, 9/11/2024 - 2/3/2025
Sprache
Verlagsort
Produkt-Hinweis
Broschur/Paperback
Klebebindung
Illustrationen
100
100 Farbfotos bzw. farbige Rasterbilder
100 farbige Fotos
Maße
Höhe: 289 mm
Breite: 236 mm
Dicke: 12 mm
Gewicht
ISBN-13
978-3-86442-454-0 (9783864424540)
Schweitzer Klassifikation
Harriet Zilch, art historian, curator and director of Kunsthalle Nuremberg. Alexander Graeff is a writer, philosopher and literary faciliator, lives in Berlin and is there head of the literature programm at the art centre Brotfabrik. Graeff has conducted academic research in the fields of social, historical and religous studies, in particular on the phenomena of marginalisation and deviance. Michael Krö ger (*1956) studied art history and media science and completing a doctorate in 1985. Most recently from 2002- 2017, he was a curator at MARTA Herford. Anne Schloen (*1969) has curated projects in Venice, New York, Budapest, Osaka, and Cologne. She also has been a guest curator among others for MARTA Herford and held a visiting professorship at the Kunstakademie Mü nster and the Kunstakademie Mainz. Since 2022 she has been curator for contemporary art at Kunsthalle Nuremberg. Felix Brö cker (*1980) was working as a trained chef for eight yearss. He completed his BA in film studies an philosophy at University in Mainz, followed by an MA in curatorial studies at University and Stä delschulze in Frankfurt. He was assistant of several artists, e.g. Paul McCarthy, Rirkrit Tiravanija, and others. He regards food and gastronomy as a cultural and aesthetic medium. Anne Schloen (*1969) has curated projects in Venice, New York, Budapest, Osaka, and Cologne. She also has been a guest curator among others for MARTA Herford and held a visiting professorship at the Kunstakademie Mü nster and the Kunstakademie Mainz. Since 2022 she has been curator for contemporary art at Kunsthalle Nuremberg. Harald Lemke, freelance philosopher, scientific director of the International Forum for Gastrosophy until 2019. He specialises in social philosophy, political theory, the ethics of the good life, aesthetic, everyday culture, theories of practice, transdisciplinary sustainability research, and gastrosophy.
Herausgeber*in
Text von
der Interviewte; der Befragte