Italian Food Activism in Urban Sardinia

Place, Taste, and Community
 
 
Bloomsbury Academic (Verlag)
  • 1. Auflage
  • |
  • erschienen am 13. Dezember 2018
  • |
  • 192 Seiten
 
E-Book | ePUB mit Adobe-DRM | Systemvoraussetzungen
978-1-4742-6229-3 (ISBN)
 
With her new book, Italian Food Activism in Urban Sardinia, cultural anthropologist Carole Counihan makes a significant contribution to understanding the growing global movement for food democracy.

Providing a detailed ethnographic case study from Cagliari, the capital of the Italian island-region of Sardinia, she draws upon Sardinians' own descriptions of their actions and motivations to change their food as they pursue grassroots alternatives to the agro-industrial food system through GAS (Gruppi di Acquisito Solidale or solidarity-based purchase groups), organic and urban agriculture, alternative restaurants, and farm-to-school programs. They link their activism to the sensory and emotional resonance of food and its nostalgic connections to place, tradition, and culture. They stress the importance of education through experience, and they build relationships and networks through workshops, farm visits, and commensality.

The book focuses on three key themes to emerge in interviews with Cagliari food activists: the significance of territorio (or place), the importance of taste, and the role of education. By exploring these areas of concern, Counihan uncovers key tensions in consumption as a force for change, in individual vs. group actions, and in political and economic power relations, which are of crucial importance to wider global efforts to promote food democracy.
1. Auflage
  • Englisch
  • London
  • |
  • Großbritannien
Bloomsbury Publishing PLC
  • Für höhere Schule und Studium
35 bw illus
  • 6,10 MB
978-1-4742-6229-3 (9781474262293)
weitere Ausgaben werden ermittelt
Carole Counihan is Professor Emerita of Anthropology at Millersville University, USA.
List of illustrations
Maps
Preface
1. Ethnography of Italian Food Activism
2. Food, Slow Food, and Middle-Class Activism
3. Food and Territorio: Place, Identity, and Activism
4. Resistance Farming and Multifunctionality
5. Taste Activism and the Emotional Power of Food
6. Restaurants: Sites of Activism, Local Food, and Taste-Making
7. Critical Food Education: Place, Taste and Community
8. Commerce and Activism: Compromises and Challenges
9. Conclusion: Italian Food Activism and Global Democracy
Notes
References
Index

Dateiformat: ePUB
Kopierschutz: Adobe-DRM (Digital Rights Management)

Systemvoraussetzungen:

Computer (Windows; MacOS X; Linux): Installieren Sie bereits vor dem Download die kostenlose Software Adobe Digital Editions (siehe E-Book Hilfe).

Tablet/Smartphone (Android; iOS): Installieren Sie bereits vor dem Download die kostenlose App Adobe Digital Editions (siehe E-Book Hilfe).

E-Book-Reader: Bookeen, Kobo, Pocketbook, Sony, Tolino u.v.a.m. (nicht Kindle)

Das Dateiformat ePUB ist sehr gut für Romane und Sachbücher geeignet - also für "fließenden" Text ohne komplexes Layout. Bei E-Readern oder Smartphones passt sich der Zeilen- und Seitenumbruch automatisch den kleinen Displays an. Mit Adobe-DRM wird hier ein "harter" Kopierschutz verwendet. Wenn die notwendigen Voraussetzungen nicht vorliegen, können Sie das E-Book leider nicht öffnen. Daher müssen Sie bereits vor dem Download Ihre Lese-Hardware vorbereiten.

Bitte beachten Sie bei der Verwendung der Lese-Software Adobe Digital Editions: wir empfehlen Ihnen unbedingt nach Installation der Lese-Software diese mit Ihrer persönlichen Adobe-ID zu autorisieren!

Weitere Informationen finden Sie in unserer E-Book Hilfe.


Download (sofort verfügbar)

31,49 €
inkl. 7% MwSt.
Download / Einzel-Lizenz
ePUB mit Adobe-DRM
siehe Systemvoraussetzungen
E-Book bestellen